Színváltás: |
|
Fórum - Illés Klub - Vendégkönyv | |
Jelbeszéd | Válasz erre (^) (>) (f) 2007.07.01 11:10:02 (V) 10729. |
Szép napot mindenkinek! Egy jubileum alkalmából, szeretnék egy háromrészes sorozatot közzétenni… Éppen 40 éve, 1967 júliusában mutatták be a mozikban az „Ezek a fiatalok” című filmet. Ez több szempontból is mérföldkő a hazai popzenében. Ez volt az első, egész estét betöltő popzenei témájú film, valamint a film zenei anyagából készült az első „igazi” magyar poplemez. A filmet Banovich Tamás rendezte, valamint a forgatókönyvet is ő írta, Abody Bélával közösen. Az ismert popzenészeken kívül látható a filmben Kállai Ferenc, Berek Kati, Őze Lajos, és egy pillanatra az akkor még ismeretlen Koltai Róbert is feltűnik, és még sokan mások… A főszereplő, Kosztolányi Balázs (a filmben Koroknai Laci) mint amatőr színész játszik, de nem ez volt az első és utolsó filmszerepe, hiszen korábban játszott a „Hogy állunk fiatalember?”, később pedig a „Fejlövés” és a „Szép lányok ne sírjatok” című filmekben is. (a Fejlövésben Kovács Kati és Horváth Károly Charlie a főszereplő) A film története nem egy nagy sztori… A filmet a dalok tették legendássá! Személyes élményem a filmről - 1967 nyarán nagyanyáméknál nyaraltam Dunapatajon, és a nagybátyámmal motorral mentünk el Kalocsára moziba… Azóta ötvenötször láttam, de az a kalocsai mozi örökre emlékezetes marad… És aztán ez lett életem első nagylemeze… A havi száz forintos zsebpénzemből kemény 60 forintot fizettem érte… 1967 nyarán ezzel párhuzamosan zajlott a II. táncdalfesztivál (amiről Illésék hiányoztak), olyan „slágerekkel” mint a Drága bakter úr, Annál az első ügyetlen csóknál, Tranzisztory stb. De az Ifjúsági Magazin augusztusi slágerlistáján már érzékelni lehet a film hatását ! A nagylemezt Illés nagylemeznek tulajdonítják, hiszen benne van minden Illés boksz-ban, bár ez egy picit sántít… A 12 dalból tíz Illés szerzemény, és két dal kötődik a Metró együtteshez. Egy dal erejéig feltűnik az Omega együttes is, de csak mint kísérőzenekar. Az „Ez az a ház” c. Illés-Bródy szerzeményt kísérik Koncz Zsuzsával. A dalokat biztosan nagyon sokan ismerik, csak a rend kedvéért soroljuk fel… A nagylemezen lévő sorrendben… A) Ta-tarada-dam, Gyémánt és arany, Szőke Anni balladája, Mostanában, Láss ne csak nézz, Ez az a ház B) Miszter Alkohol, Eljöttél, Sárga rózsa, Fáradt vagyok, Néma szerelem, A bolond lány Folytatása következik! |
<< 1 >> |
|