Színváltás: |
|
Jelbeszéd | Válasz erre (^) (>) (f) 2006.07.05 18:48:20 (Sze) 2479. |
Ez is jó téma, ez is megérne egy misét (topicot nem, mert nem akarok nyelvészet topicot...). Persze, nekünk magyaroknak furcsa a külföldiek ilyen-olyan kiejtése, de hát ők nem magyarok. Nekem sok vitám van ezzel (kollegákkal, tanítványokkal), hogy melyik helyes kiejtés. Egy példa: A tv-ben az EUROSPORT csatorna nekem eurosport, és nem juroszport. Azért, mert én magyar vagyok. Nekem Európa - Európa. A sport, meg sport. Nekem Párizs - Párizs. A franciák soha nem mondanak Párizst ! Nekik "pari". Persze, néha lehet rajta mosolyogni, de szerintem mindenkinek igaza van, illetve mondja mindenki a saját anyanyelvén, s akinek nem tetszik, hát.. nem tetszik. |
|
Előzmény: 2474, Lilike |
Lilike | Válasz erre (^) (>) (f) 2006.07.05 16:26:28 (Sze) 2474. |
"De ha jó leszel, majd egyszer mutatok Neked egy-két sokkal ütősebb képet is." Őőőő..nem biztos, hogy látni szeretném őket..na jó győzött a kíváncsiság! "Meg tud ebben erősíteni valaki bennfentes?" Én is mindig jóket mosolygok rajta. Szerintem így van. A múltkor gyorssal jöttem Egerből, németekkel utaztam. Debrecen előtt nme sokkal van Macs. Vonat megáll, idős német néni feláll, kinéz az ablakon, majd a többiekhez fordulva fennhangon és elégedetten megszólal : "Ááá, Máksz." Bájos volt. Majd' megszakadtam a röhögéstől. |
|
Előzmény: 2459, Oszi |
Oszi | Válasz erre (^) (>) (f) 2006.07.05 08:57:38 (Sze) 2459. |
"Néha azért sokkoló a látvány.." Hát igen, néha sokkal jobban, mint ahogyan azt gondolnád. De ha jó leszel, majd egyszer mutatok Neked egy-két sokkal ütősebb képet is. Hát igen, a vonatozás már csak ilyen... Az IC-kről most hirtelenjében az jutott eszembe, hogy milyen durván mondják be a városok neveit angolul és németül. Állítólag azért, mert ha rendes magyarsággal mondanák be, azt nem értenék meg a külföldiek. Meg tud ebben erősíteni valaki bennfentes? |
|
Előzmény: 2458, Lilike |
<< 1 >> |
|