„1920. február 7-én született Záhonyban, agrobiológus mérnök, a Béres Csepp feltalálója, Id. Dr. Béres József (1920-2006).
Elismerését hosszú, küzdelmes évek előzték meg, munkásságát meg nem értés és irigy támadások kísérték. Munkahelyén, a Nyírségi Mezőgazdasági Kísérleti Intézet kisvárdai Teichmann Telepén lezárták laboratóriumát, elkobozták jegyzeteit, s kuruzslás vádjával bűnvádi eljárást indítottak ellene. Gyógyító cseppjeinek híre azonban gyorsan szárnyra kapott, egyre több beteg ment hozzá Kisvárdára az ország minden részéből, s a környező országokból. A meghurcoltatás, később az agyonhallgatás ellenére is egyre nőtt támogatóinak köre, írók, költők, közéleti emberek, orvosok álltak mellé. 1978-ban engedélyezték a szer forgalomba kerülését, ekkor indult el a Béres Csepp gyártása és forgalmazása a Herbária vállalatnál. A jelentős változást a rendszerváltás hozta meg, amikor 1989-ben megalakult a Béres Részvénytársaság.
A Béres Csepp 2000-ben gyógyszer lett, feltalálója pedig megkapta a legrangosabb kitüntetéseket, köztük a legmagasabb tudományos elismerést, a Széchenyi-díjat. Ma szobra áll az Orvostörténeti Múzeumban a legnagyobb gyógyítóink sorában.
Kitartása, becsületessége, emberi nagysága példaképpé teszi őt.” (Helyi Téma, 2013. február 6.)
Én ősztől tavaszig rendszeresen szedem a Béres Cseppet (az Extrát), ennélfogva úgy döntöttem, hogy ezért sem megyek el influenza elleni oltásra.
Minden elismerésem és őszinte tiszteletem a hazai tudósoké és feltalálóké!
|