Az akaraterő diadala
A Miskolci ILLÉS Emlékzenekar, a MIEZ, immár 2006 óta a Miskolci ILLÉS Klub házi zenekara. Felléptek már szinte az egész országban, de határainkon túl is. Nem véletlen, hogy a két zenészlegendától megkapták a következő szlogen használatát - „Miskolci ILLÉS Emlékzenekar, Szörényi Levente és Bródy János ajánlásával”
Az öt fiú közül négyen, nem láthatták az ILLÉS zenekart a maga korában, hiszen 1973 után születtek, legfeljebb a kései ILLÉS koncerteket. Egyedül a zenekar basszusgitárosa, Kovács Kálmán az, aki már a 60-as években zenélt, vagyis több mint 50 éves zenészmúlt áll mögötte. És az elmúlt nyáron jött a szomorú hír, Kálmánt súlyos baleset érte, a bal kezének négy úját elvesztette. Amikor bementem hozzá a kórházba, elmeséltem neki Takács Károly történetét, aki a legjobb magyar céllövő volt, s akinek a jobb kezében felrobbant egy kézigránát, de megtanult lőni bal kézzel, és az 1948-as londoni, majd az 1952-es helsinki olimpián aranyérmes lett.
A MIEZ azóta mindig valakit hívott helyettesíteni, legutóbb a kocsonyafesztiválon éppen Zselencz László „Zsöci” volt a basszusgitáros. De közben Kálmán ott volt minden koncerten, énekelt, vokálozott, segítette a zenekart. És a zenésztársak is biztatták, és éreztették vele, hogy számítanak rá. És Kálmán közben gyakorolt és gyakorolt… És tegnap este, a Miskolci ILLÉS Klubban, már tíz dalban ő basszusozott! És azt mondta, hogy megtanulja az egész repertoárt.
Persze, mondhatja valaki, hogy ez nem egyedi eset (tudom!), de Kálmán már 68 éves!
Úgy gondolom, hogy a zene szeretete, és az akaraterő – GYŐZÖTT !
|