Színváltás: |
|
G.TIBI | Válasz erre (^) (>) (f) 2013.01.15 11:53:44 (K) 23394. |
A NYOLCKÉZLÁB dal keletkezésének története Vörös Andortól. "Egy újabb fiókmélyi kincs akadt a kezembe, egy eredeti Bródy kézirat, szintén a steel gitárhoz kapcsolódik. Ez a "Nyolckézláb" szövege. A dal több fázison ment keresztül. Eredetileg egy instrumentális darabnak írtam, kuriózumként. Megmutattam Levenének, Meghallgatta, de nem tartotta elég ütősnek. Erre tovább gondolva a dolgot, felvetettem, hogy legyen egy duett, az egyetlen két magyar steelgitáros előadásában. Ez már beindította a fantáziát. Elhívtuk Bródy Jánost a stúdióba, meghallgatta a darabot ésés szintén nem tartotta elég ütősmek, de támadt egy ötlete. Szövehet ír rá a steel gitárról. Az alkotás folyamata úgy zajlott, hogy Tini félrevonult az autójába - akkoriban egy Fiat 850-es sport kupéja volt, és egy fél óra múlva előjött a kész szöveggel. Így lett dal belőle. A kéziratból látható, hogy hogyan alakultak ki a rímek, a sorok, mondhatni betekintést enged az alkotói folyamatba. Azok a vonalak a szám szerkezetét hivatottak jelölni, valamint komoly számítások vannak a pedál- és húrszámokról. Amúgy ezen a napon kaptuk tőle az "Egy hétig tart"-ot. Mivel én voltam jelen a stúdióban egyedül, ellenszavazat nélkül magamra osztottam az előadói szerepet." Az eredeti Tini kézirat megtalálható az Archívum-Illés Klub 2013.-ban. |
<< 1 >> |
|