Színváltás: |
|
Hilda | Válasz erre (^) (>) (f) 2008.04.08 21:24:38 (K) 14185. |
Jelentem én tudtam! Mármint azt, hogy Fekete István Ajkán élt. Ajka vonzáskörében lévő kis taelepülésen (Bakony lábánál, a Somló tövében) lévő kis településen születtem (Dabrony). Nyitottam is egy iwiw oldalt szülőfalumnak, nagyon szép fotókkal, aki iwiwezik, (Te is Jelbeszéd), vessetek rá egy pillantást. A Gárdonyi Társaság kapcsán megemlíteném, hogy az általános iskola első 3 osztályát abban az iskolában végeztem, ahol Gárdonyi Géza tanított (egyetlen tanteremből állt). Elnézést kérek mindenkitől, akit untattam, de elragadtak az emlékek és nem tudtam magamba tartani. | |
Előzmény: 14178, Jelbeszéd |
Jelbeszéd | Válasz erre (^) (>) (f) 2008.04.08 20:16:59 (K) 14178. |
Hulio! Az egy nagyon aranyos történelmi/ifjúsági film! Fekete István regényéből... Ez volt első regénye, amit Ajkán írt 1936-ban, és a Gárdonyi Társaság pályázatán első díjat nyert vele... Pár éve, amikor a Bakonyban kirándultunk tanítványaimmal, Ajkán kerestünk egy olyan helyet, ami Fekete Istvánra emlékeztet... bemegyek egy boltba és érdeklődtem... a pénztáros azt se tudta, hogy Fekete István lakott Ajkán is, de ajánlotta helyette a bányászati múzeumot.... mire egy öregúr odajön és azt mondja: - Nem érti, hogy ezek a gyerekek Fekete István emlékhelyet keresnek? Menjetek el a város szélére, van ott egy csónakázó tó, annak közepén egy kis sziget, s ott megtalálható Fekete István regényeinek majd minden szereplője. Nos, megfogadtuk a bácsi tanácsát, és a szigeten ott volt Vuk, Csi, Kele, Bogáncs és a többi szereplő szobra, és természetesen Fekete Istváné is.... Ez most éppen a Koppányi aga kapcsán jutott eszembe... |
|
Előzmény: 14169, hulio |
hulio | Válasz erre (^) (>) (f) 2008.04.08 16:22:53 (K) 14169. |
Halihó, Emberek! Egy mondat erejéig hadd térjek vissza a péntekhez, pontosabban a kérdéshez, hogy mi is történt valamikor azon a napon. Valaki említette, hogy éppen negyven éve volt 1968. ápr. 4. És valóban, és akkor történt valami. Akkor mutatta be a Magyar Televízió az első színes filmjét, A koppányi aga testamentumát. Lehet, hogy Ti tudtátok, én mindenesetre most tudtam meg... |
<< 1 >> |
|