Részlet a Bergendy Istvánnal készült riportból:
"Felléptél mostanában több nagy koncerten is az Arénában: az Illés Lajos-emlékkoncerten, meg a három gitáros (Radics, Barta és Bencsik) emlékkoncertjén is.
Az Illés Lajos-emlékkoncerten az öcsémmel léptem fel, ahol nem is értették a mai fiatal sztárok, hogy mit keresünk itt. Aztán amikor nekünk volt vastapsunk, nekik meg csak udvarias taps, akkor megint csak néztek. Sajnos Magyarországon semmit sem becsülnek meg, ami régi. Ezek a fiatal gyerekek, akiket ezek az "ipari televíziók" kinevelnek, csak azért vannak, hogy a tévék verhessék a mellüket, hogy őket kinevelték, aztán elhajíthassák, mint a vécépapírt. Ezeket a tévés tehetségkutató műsorokat pedig azóta nem vagyok hajlandó megnézni, amióta a legelsőben láttam egy bőgős kislányt, aki a fiam alatt járt pár évvel a zeneakadémián, és toronymagasan a legjobb volt az egész mezőnyben, a zsűri viszont számomra érthetetlenül lepontozta. Mi pedig mit keresünk még egyáltalán? Miért nem megyünk már a fenébe? Ha Louis Armstrongot vagy Duke Ellingtont így kezelték volna odakint, ahogyan bennünket itthon, már azt se tudná senki, hogy a világon voltak.
Azért léptetek fel ott, mert az Illés együttessel több helyen is egybeért a Bergendy története.
Igen, '64-ben én is hívtam Szörényi Leventét a Bergendybe, de azt mondta nekem, hogy csak akkor tud jönni, ha hozhatja a bátyját is basszusgitározni. Nekünk viszont ott volt basszgitárosnak a Gáspár Karcsi, akinek akkor született gyereke, nem tehettem meg, hogy kirúgom a zenekarból. Úgyhogy végül csak a Kár a benzinért című filmben zenéltünk együtt, ő pedig elment az Illésbe. Ők és a Bródy meg nem is játszottak most ezen az emlékkoncerten, de ez megint egy másik ügy."
http://www.quart.hu/quart/interju/20121012-bergendy-istvan-interju.html
|