Isten éltesse őket!
Meggyőződésem, hogy George Martin nélkül a Beatles jobb esetben megmaradt volna egy helyi brit beat zenekarnak a sok közül, viszonylag rövid ideig tartó pályafutással. Mondom ezt úgy, hogy tudomásom szerint a Beatles fiúk közül senki nem járt zeneiskolába, nem tudott kottát olvasni. George Martin viszont a Guildhall School of Music-ban (Guildhall-i zeneiskola) tanult, ezen kívül szintén zeneiskolában tanult meg zongorán és oboán játszani.
Köztudott, hogy a Beatles fiúknak voltak ugyan abban a korban folytonosan zseniális ötleteik, de szerintem jórészt George Martin-nak volt köszönhető azok GYAKORLATI megvalósítása, tehát szerintem ő volt az, aki a megfelelő mederbe terelte a fiúk igen kreatív zenei elképzeléseit. Gondoljunk csak például arra, hogy micsoda komoly szimfonikus (már akkor!) zenekar játszik a „Yesterday” vagy akár az „Eleanor Rigby” című dalokban, akik számára kellett, legyen valaki, aki írásba foglalta, azaz lekottázta ezeket a dalokat. Volt ugyan a fiúknak egy szintén nagyszerű menedzserük Brian Epstein személyében, de ő csak az üzleti dolgokhoz értett, a marketing-hez, ahogy manapság divatos szóval megfogalmazzák, a zenéhez kevésbé. De gyatra zenét szerintem nem tudott volna még ő sem eladni. Ezért szerintem jogosan nevezik George Martin-t az 5. Beatle-nek! Viszont Brian-ra is nagy szükség volt, mert a halála után egy hatalmas üzleti káosz keletkezett, ami végül nagyban hozzájárult az együttes feloszlásához. Tehát én meg őt tekinteném a 6. Beatle-nek. Ők kellettek mind a hatan egyszerre ahhoz a csodához, hogy ennyi sok évtized elteltével is töretlen a Beatles-ék népszerűsége.
|