Leviék nyilatkozták, hogy Zoli akkoriban - Lajoshoz hasonlóan - különböző okok miatt már nem hozta a legjobb formáját, Oszkár viszont rengeteget gyakorolt, így aztán kézenfekvő volt őt bevenni a csapatba, hiszen - főleg akkoriban - talán az ország legjobb dobosa volt. Egyébként én úgy tudom, hogy Örs Zoli mellett Oszkártól is tanult és valahol egy harmadik - egyébként ismert - dobos nevét is olvastam, de meg nem mondom, hogy ki volt, mert nem emlékszem...
Különben a Fonográf alakulásánál más nevek is felmerültek... Tolcsvay Béla... a kiváló billentyűs, Papp Gyula... Béla nem vállalta, Gyulát meg lehet, hogy végül meg sem kérdezték, de ő mindig nagyon jókat nyilatkozott Leviről és valahol azt is hallottam tőle, hogy az Illésbe is beszállt egyszer (vagy többször...) jammelni.
Nem véletlen, hogy ő már az Utazáson is muzsikált és aztán Levi Végtelen úton című lemezén, a Fonográf Jelenkorán és ha jól emlékszem, akkor még az István, a királyban is. Talán a legjobb orgonista Magyarországon.
Egyébként az Illéshez képest a Fonográf tovább működött, hiszem '74 és '84 között voltak aktívak, de még később is készültek a közreműködésükkel lemezek, úgy emlékszem, hogy a '91-es Halász Judit album volt az utolsó.
|