Én drága jó Nagyapámnál hallgattam sokat rádiót kicsi gyermekként is, az Öreg nagyon képben volt politikailag. Meghallgatta a Déli krónikát, majd talán 1-kor a BBC magyar nyelvű híreit, Moszkva magyar nyelvű adását nem tudom mikor, és persze az akkor még működő Szabad Európát. Aztán kombinált. Én innen tudom, hogy 89-re már rendesen szét volt esve az a világrendszer, aminek a Szovjetunió volt a "közepe". Sajnos, azt is tudni lehetett már akkor, csak nem hittük el, hogy ez a nagy változás, a "peresztrojka", meg a "glasznoszty", meg ami nagyjából 85-től kezdve kialakult, az is csak egy nagy színjáték volt. Azóta is csak egy piac vagyunk, gazdaságilag leigázott ország maradtunk, sőt, még a hitelezőink is ugyanazok. A nagy mutatvány az, hogy látszólag szabad itt mindenki, ezt sikeresen hitetik el, de valójában nem az. Igen, voltak felemelő pillanatok, az orosz rajongóknak biztosan ilyen lehetett Paul műsora, a lemeze, ezt ő maga (McCartney) bizonyosan komolyan is gondolta. De mégis...
Na, lényeg az, hogy Nagyapó 82-ben mondott egy olyat, hogy ad még tíz évet a Szovjetuniónak. Elég jól tippelt...
|