Színváltás: |
|
Fórum - Illés Klub - Vendégkönyv | |
Jelbeszéd | Válasz erre (^) (>) (f) 2008.10.04 11:46:02 (Szo) 15725. |
Szép Napot Mindenkinek! Még egy 40 éves jubileum... Az 1968-as III. Táncdalfesztivál (és benne az Illésék sikere) mellett van még egy évforduló, ami kicsit feledésbe merült… Volt ebben az évben egy Ki-Mit-Tud? vetélkedő is, ami több pop-zenekar és előadóművész karrierjét indította el. A „beat” kategória eredménye: 1. Hungária 2. Neoton 3. Rangers A folk kategória győztese a Tolcsvay trió (akik Illésék felfedezettei, ekkor már gyakran felléptek együtt). De ezen a vetélkedőn tűnt fel paródiáival Gálvölgyi János is, s lett később a Színművészeti Főiskola növendéke. Bizonyára sokan emlékeznek még a zsűrire is, ahol olyan személyek ültek, mint Major Tamás, Pernye András, Rábai Miklós, Szinetár Miklós… Még néhány mondat a zenekarokról… A Hungária együttes az elődöntőben a „Csavard fel a szőnyeget” c. dallal lépett fel, és a zsűri úgy kirúgta őket, mint a huzat… a közönség juttatta tovább őket, és aztán a döntőben már magyaros ruhában, a „Nem bújok én többé már a subába” c. dallal nyertek. A második helyezett Neoton együttes (akkor még lányok nélkül) a „Nekem eddig Bach volt minden” c. dalt adta elő. Érdekesség, hogy a Rangers együttes (ahol a Soltész testvérek és Novai Gábor is játszott) ekkor lépett fel utoljára ezen a néven, mivel „felsőbb helyről” figyelmeztették őket, hogy a rangers az egyik Vietnámban harcoló amerikai alakulat neve… Így aztán az Ifjúsági Magazin olvasóit kérték meg, hogy adjanak új nevet, s a sok-sok javaslatból a Corvina lett a nyerő, és ezután már ezen a néven szerepeltek. (az egykori Rangers együttesnek mindössze két rádiófelvétele létezett, s nagy fájdalmam, hogy egyiket sem sikerült még megszereznem… a Magyar Rádióban nincs meg… letörölték, pedig ez egy kordokumentum lenne… már csak abban reménykedem, hogy valaki annak idején magnóra rögzítette, amiről akkor én még csak álmodtam… mármint a magnóról… ) Még egy érdekesség. A táncdalénekes kategóriában egy Bene Győző nevű srác lett az első, maga játszott egy szál gitárral, és a döntőben a „Jajj de jó a habos sütemény” c. dalt énekelte. Aztán már nem sokat lehetett róla hallani… Hát ennyit röviden (a teljesség igénye nélkül), az 1968-as Ki-Mit-Tud? –ról. Rég volt, szép volt... |
<< 1 >> |
|